Skip to content

Undskyld, vi roder! Vi fusionerer med FOF Nordsjælland og får lige nu en masse nye kurser på hjemmesiden.

Læs mere her.

Du skulle bare vide!

Vi glæder os til at se dig til vores nye foredragsrække i vores ny flotte lokaler i Aftenskolernes Hus på Tomsgårdsvej i København NV. Over seks tirsdage får du udvidet din horisont gennem personlige fortællinger og inspirerende foredrag om emner, du ikke vidste, du havde lyst til at dykke ned i.

I premiere-sæsonen kan du opleve:

 
Til venstre: Marianne Wirenfeldt Asmussen. Foto: Kurt Rodahl Hoppe. Til højre: Mary Bess Westenholz.

8. oktober 2024: Mary Bess Westenholz – en revolutionær victorianer

Karen Blixens moster Bess, Mary Bess Westenholz (1857-1947), spillede en altafgørende rolle for niecens gennembrud som forfatter. En ikke tidligere benyttet tyveårig korrespondance over Atlanten mellem Moster Bess og forfatteren Dorothy Canfield Fisher giver et fascinerende indblik fra sidelinjen af især det tiår fra hjemkomsten i 1931, hvor Karen Blixen forvandlede sit liv fra at have været kaffefarmer i Kenya til at blive en verdenskendt forfatter. Mary Bess Westenholz var i egen ret en interessant personlighed. Hun var den første kvinde nogensinde i Danmark, der bogstavelig talt tog ordet i Folketinget. Derudover fik hun udgivet et par bøger, var medgrundlægger af den unitariske menighed i Danmark og var gennem tyve år redaktør for og flittig skribent i Protestantisk Tidende.

Marianne Wirenfeldt Asmussen er mag.art. i kunsthistorie, har arbejdet på Ny Carlsberg Glyptotek, Ordrupgaardsamlingen og J.F. Willumsens Museum, inden hun i 1990 blev grundlægger af og ansat som direktør for Karen Blixen Museet frem til 2009. Hun har bl.a. og sammen med Marianne Juhl udgivet: »Karen Blixen i Afrika. En brevsamling 1914-31« (Gyldendal, 2013) sammen med Kurt Rodahl Hoppe bogen »Skrivestedet. Karen Blixens spor i Kenya og Danmark« (Wunderbuch, 2015).

 

 
Tommy Heisz. Foto: Jacob Nielsen. 

5. november 2024: I dødens fodspor

Giftmord, henrettelse og dødbringende epidemier. Det er blot nogle af de dødsårsager, der dukker op, når man graver i arkiverne. Op gennem danmarkshistorien fortæller dødsårsager overraskende meget om, hvordan jævne menneskers liv har været. Det er de historier, der zoomes ind på i dette foredrag, som er 300 års Danmarkshistorie fortalt gennem ligsyn og obduktioner. Tommy Heisz har som forfatter og radiovært arbejdet med den nyere Danmarkshistorie, og sammen med den tidligere retsmediciner Markil Gregersen har han skrevet bogen »Dødens årsag« (Lindhardt og Ringhof, 2020).

Tommy Heisz er forfatter og journalist. Han har skrevet flere dokumentariske bøger, bl.a. om den spanske syge i 1918 og om 1930'ernes svømmepiger. Han er desuden vært på podcasten »Vild Historie«.

 

 Danni Travn.

3. december 2024: Mød ghostwriteren – den usynlige forfatter

Boghandlernes hylder flyder over med biografier. Bag disse bøger står gerne ghostwriters, som kommer helt tæt på de kendte og former fortællingerne. Forfatteren Danni Travn gør sig usynlig i sit arbejde. Alligevel har han gennem det seneste årti lavet bøger, som har markeret sig tydeligt på bestsellerlisterne og blandt anmelderne. Det er bøger om folkekære danskere som Bent Fabricius-Bjerre, Lis Sørensen, Anja Andersen, Preben Kristensen, Jesper Langberg og Jesper Klein. I dette tankevækkende og humoristiske foredrag får du historierne fra kulissen og ikke mindst et indblik i en usynlig forfatters værktøjskasse. Når du går derfra, vil du meget vel læse biografier med nye og skarpere øjne. Og være nogle sjove anekdoter rigere.

Danni Travn er forfatter og redaktør på Politikens Forlag. Han har udgivet en række anmelderroste biografier. Som foredragsholder er han et populært navn på store og små scener landet over.

 

Mikkel Jacobsen 
Mikkel Jacobsen.

4. februar 2025: Maden, måltidet og mennesket – derfor spiser vi sammen

At spise handler om meget mere end det, der på tallerkenen. Det handler om relationer, kultur, stemninger, sanser og æstetik, men kan også indeholde konflikt og kamp. Dette foredrag handler om alt det, der påvirker vores spiseoplevelse og påvirker, hvad vi kan lide. Der tages afsæt i kulturhistorie og madsociologi, vi kommer tæt på sanserne, og hvorfor vi smager, lugter og føler, som vi gør, og hvad det er ved mad, der er så helt særligt, og som siden de første cirkler om de første bål har forbundet mennesker mere end noget andet.

Mikkel Jacobsen er ph.d. i madsociologi og lektor ved Københavns Professionshøjskole, hvor han bl.a. forsker og underviser i mad og måltider. Mikkel Jacobsen har tidligere arbejdet i Københavns Madhus, i Madkulturen, han er en af folkene bag »Højskole uden Mure«, ARLA-Madlejr, FOODJAM på Roskilde Festival, skolemadsprogrammerne EAT og Madskoler og så har han været gæsteforsker ved UC Berkeley.

 

 
Lars Christian Kræmmer.

4. marts 2025: Artmoney – historien om en global valuta af original kunst

Eventyreren og billedkunstneren Lars Christian Kræmmer er ophavsmand til verdens første globale valuta af original kunst. Han startede Artmoney i 1997, hvor han besluttede sig for at skabe sin egen valuta af håndmalede pengesedler. Denne utopiske tanke har i dag spredt sig blandt kunstnere verden over og accepteres som gangbar valuta i mange butikker. Til foredraget vil du høre om Lars Christian Kræmmers vision med Artmoney, hans mange rejser med Artmoney "på lommen", og hvordan det lykkedes ham at flytte ideen om at male sine egne penge fra gal til genial. Der bliver rig mulighed for at stille spørgsmål. Forbered dig på svar, som rykker ved rammerne for, hvad mange normalt antager for muligt!

Lars Christian Kræmmer er uddannet billedkunstner og medlem af Eventyrernes Klub. Han tegner, maler, drager på eventyr og skriver om sine oplevelser. I 2022 påbegyndte han en 7-års rejse for at inspireres af fremmede mennesker og fjerne steder. Hver anden måned vender Kræmmer kortvarigt hjem for at besøge kone og børn. Og holde foredrag!

 

 
Inge Schjellerup.

8. april 2025: Mit liv med Peru og Inkariget

I det 15. og 16. århundrede var inkaerne en af de mest højtstående kulturer på det amerikanske kontinent med en velordnet samfundsstruktur og en højtudviklet teknologi, men uden skriftsprog. På mindre end 100 år erobrede inkaerne et rige, der strakte sig fra det sydlige Colombia i nord til langt ned i Argentina og Chile i syd. En stor kultur gik til grunde ved spaniernes erobring. Inge Schjellerups mange års forskning under ekspeditioner ind i regnskoven giver dig ny viden om inkaernes rige.

Inge Schjellerup er nu professor emerita og tidligere tilknyttet Nationalmuseet. Hun var lavet feltarbejde i mange år i Peru, hvorfor hun både kaldes Indiana Inge og Inka Inge. Hun har publiceret mange bøger og artikler både om inkaer f.eks. »Stenenes magi« (Gads Forlag, 2021) og om landbrug og miljø på Andesbjergenes østlige skråninger. Hun er æresdoktor på flere universiteter i Peru og har modtaget Solordenen fra Perus regering.

Information

Kalender

Dato Tid Sted Navn
1 Tirsdag 08.10.2024 16:00-18:00 Aftenskolernes Hus, Kbh NV Flere foredragsholdere
2 Tirsdag 05.11.2024 16:00-18:00 Aftenskolernes Hus, Kbh NV Flere foredragsholdere
3 Tirsdag 03.12.2024 16:00-18:00 Aftenskolernes Hus, Kbh NV Flere foredragsholdere
Se alle Se færre

Flere foredragsholdere