Skip to content
Foredrag om Hannah Arendt hos FOF København

Hannah Arendt: De store værker i lyset af i dag

Vær med til foredragsrækken på fire gange ved cand.mag. og ph.d. Karin Wolgast, der vil dykke ned i den tyske filosof og politolog Hannah Arendts (1906-1975) centrale værker og deres betydning i dag. Wolgast vil lede os gennem Arendts tankevækkende analyser af totalitarisme, ondskabens banalitet, og menneskets vilkår med en grundig indsigt og nutidige perspektiver. Foredragsrækken vil give mulighed for at forstå Arendts teorier og hvordan de stadig har relevans i vores moderne samfund.

1) Totalitarismens oprindelse

I tre bind analyserede Hannah Arendt det totalitære styre, efter at hendes eget liv var blevet truet og væltet om i Hitlers nationalsocialistiske Tyskland. Med afsæt i Arendts liv vil foredraget introducere til hendes værk om totalitarismens oprindelse, som har inspireret senere tænkere, sociologer og historikere, når de gerne vil forstå, hvordan det går til, at nogle samfund udvikler sig totalitært.

2) Hvad Hannah Arendt ville sige om Putin

I forlængelse af det første foredrag læser vi Arendts totalitarisme-værk op imod Ruslands aktuelle krig imod Ukraine. Du har nok spurgt dig selv, hvad der mon egentlig foregår i Putins hoved? Med udgangspunkt i Arendts analyse af det totalitære, navnlig af Stalins styre, kan man få øje på nogle måder at herske og styre på, som forekommer nedarvede til Putin. Det drejer sig dels om masse, mening og logik, dels om rotation, hemmeligt politi og frygt.

3) Eichmann i Jerusalem. Om det ondes banalitet

I lyset af den nuværende konflikt mellem Israel og Hamas kan det være ekstra relevant at følge Hannah Arendts oplevelse i Jerusalem i juli 1961. Her fulgte hun retssagen mod Adolf Eichmann, der var SS-officer under Anden Verdenskrig. Han blev dømt til døden i december 1961. Efter Arendt havde rapporteret til tidsskriftet The New Yorker, samlede hun sine artikler til bogen »Eichmann i Jerusalem«. Da den udkom i 1963, fik den en stormfuld, kritisk og ligefrem fjendtlig modtagelse.

4) Menneskets vilkår

Hannah Arendts bud på, hvad der er menneskets karakteristiske betingelser i tilværelsen, folder hun ud i et stort anlagt værk, der lancerer hendes særlige syn på de grundlæggende aktiviteter som arbejde, fremstilling og handling, ligesom hun ser på forestillingen om det aktive liv op gennem historien. Foredraget vil belyse de overraskende betydninger, som Arendt giver begreberne.

Illustration: Portræt af Hannah Arendt på en mur i gården til hendes fødested i Hannover. Billedet er gengivet fra et fotografi af Käthe Fürst og viser portræt af filosoffen og hendes berømte citat, der på dansk betyder »Ingen har ret til at adlyde«. Kunstværket er fremstillet af hannoveranske graffitikunstner Patrik Wolters aka BeneR1 i august 2014.

Information

Kalender

Dato Tid Sted Navn
1 Torsdag 07.11.2024 19:00-21:00 KBH V, Humletorvet Karin Wolgast
2 Torsdag 14.11.2024 19:00-21:00 KBH V, Humletorvet Karin Wolgast
3 Torsdag 21.11.2024 19:00-21:00 KBH V, Humletorvet Karin Wolgast
Se alle Se færre
Karin Wolgast underviser hos FOF København
Foredragsholder

Karin Wolgast

Uddannelse: Ph.d. og cand.mag. i tysk og filosofi.

Undervisningserfaring: Mange års undervisningserfaring med voksne – bl.a. på aftenskole.