Skip to content

Vi skåner miljøet og udgiver ikke længere et trykt katalog.

Læs mere her.

Samarbejde med Alzheimerforeningen om oplysningskampagnen »Hjernesund«

Kan aftenskolen holde din hjerne sund?

At lære nye ting og indgå i sociale aktiviteter er noget af det, der ifølge forskningen, har størst indflydelse på at holde hjernen sund – især når vi bliver ældre. Derfor har FOF København indgået et samarbejde med Alzheimerforeningen.

De fleste af os tager den for givet og skænker den ikke en tanke – men hjernen er vores vigtigste aktiv. Den øverste etage definerer nemlig, hvem vi er og hvordan vi har det. Forskning viser endda, at din livsstil midt i livet har stor indflydelse på hjernens tilstand, når du bliver ældre, og faktisk kan ét ud af tre demenstilfælde forebygges. Måske du allerede er en haj til sudoku, men gymnastik for hjernen er også at prøve noget helt nyt – ligesom at motionsvaner, kost, social aktivitet og gode samtaler er med til at holde din hjerne i topform. Aftenskolen er et af de steder, hvor man både kan lære nyt, få pulsen op og være social med andre, og derfor har FOF København og Alzheimerforeningen indgået et samarbejde om oplysningskampagnen »Hjernesund«.

foto af broderet hjerne på en skjorte

»Efterhånden er der en overbevisende mængde forskning der peger på, at der faktisk er en del, vi kan gøre, for at holde vores hjerner sunde og modstandsdygtige over for eksempelvis demens. Men ifølge en befolkningsundersøgelse, vi har fået foretaget, er det stadig ny viden for mange danskere. Derfor er vi meget glade for, at FOF København har valgt at bakke op og udbrede viden om hjernesundhed. Og det giver i dette tilfælde ekstra god mening, for aftenskolen omfavner mange af de faktorer, som vi ved, påvirker vores hjernes sundhed – for eksempel at lære et nyt sprog, spille musik eller sund madlavning,« siger Maria Fisker Ringgaard, der er seniorprojektleder i Alzheimerforeningen.

Passionen som drivkraft
Ifølge direktør i FOF København, Kåre Emtoft, rammer temaet om hjernesundhed lige ned i alt det, aftenskolen står for:

»Vores kursister er drevet af en passion for deres hobby, lysten til at holde sig i gang, lære noget nyt og finde nye interessefællesskaber. For dem er det en ekstra bonus at vide, at de faktisk gør noget godt for deres hjerne, mens de går til en fritidsaktivitet. Som landets største aftenskole er det vores fornemmeste opgave at bidrage til folkeoplysningen med aktiviteter, debatter og viden, der udvider den enkeltes horisont. Derfor er det lige til højrebenet for os som aftenskole at støtte op om Alzheimerforeningens arbejde ved at udbrede budskabet om demensforebyggelse og sætte spot på, hvad vi hver især kan gøre for at holde hjernen i topform – uanset alder,« fortæller han.

Test hvor du skal sætte ind
Omdrejningspunktet i Alzheimerforeningens oplysningskampagne er en gratis online test, hvor man via en række spørgsmål kan du finde ud af, hvor lige netop du kan sætte ind med hjernesunde livsstilsvalg og dermed mindske risikoen for demens senere i livet. Demens er blandt de mest alvorlige og ødelæggende sygdomme i vores samfund. Faktisk er demens den fjerde hyppigste dødsårsag i Danmark. Men det er aldrig for sent – eller tidligt – at sætte ind og forbedre din hjernesundhed.

Find Alzheimerforeningens test på hjernesundtesten.dk

Læs interview med professor Steen Hasselbalch og bliv klogere på hjernen i artiklen: Demenskrisen – og hvordan vi undgår den


hjernesund logo

Alzheimerforeningen logo