Skip to content
Væver og underviser Vivi Mailund på vævekursus ved FOF Aarhus

Miljøvenlig vævning

Miljøvenlig vævning

Vivi Mailund er tekstildesigner, men ikke en helt almindelig tekstildesigner. I hendes produktioner anvender hun nemlig udelukkende overskudsgarner fra industrien, og har faste principper, der sikrer et bæredygtigt forbrug.

Her beretter hun om det særlige ved hendes produktioner:

Billede af garn fra væver Vivi Mailund's værksted"Ideen til at anvende restgarner opstod i forbindelse med mit bachelorprojekt på min uddannelse som tekstildesigner på VIA Design i Herning. I min specialiseringspraktik besøgte vi et strikkeri i Herning. Her opdagede jeg et stort lager af restgarner fra produktionen. I bachelorprojektet undersøgte jeg mulighederne for at anvende tynde strikkegarner i vævningen. Det lykkedes og i dag fremstiller jeg boligtekstiler ved udelukkende brug af overskudsgarner. Tekstilerne består af pyntepuder, dækkeservietter, bordløbere og vægtæpper.

Hele konceptet er baseret på miljøvenlig fremstilling, med målet om at efterlade så få aftryk på miljøet som muligt. Tekstilbranchen er blandt de mest forurenende industrier i verden. Det kræver mange ressourcer at fremstille tekstiler. Både miljømæssige og menneskelige ressourcer.

I mit koncept medtænkes følgende principper:

  • Ved at anvende allerede eksisterende materialer undgår jeg at igangsætte nye ressourcekrævende processer
  • Lokal produktion som mindsker transportens CO2-udledning
  • Tidløst design hvor alle farver og kvaliteter kan anvendes og ikke er styret af tidens tendenser
  • Opsætning af væv med udgangspunkt i Zero Waste princip hvor intet går til spilde
  • Manuel fremstilling i form af håndvævning
  • Lang levetid i forbrugerens hjem grundet håndværk, fortælling og pris.

Billede af tekstil lavet af væver Vivi MailundDerudover er indblik og gennemsigtighed også en del af konceptet. Gennemsigtighed i tekstilbranchen er en sjældenhed. Vi ved alt for lidt om hvem, hvor og hvordan tekstilerne fremstilles. I modsætning til fødevareprodukter, så stiller vi langt færre krav til tekstilproduktionen.

Jeg brænder for indblik i fremstillingsprocessen, for på den måde har jeg mulighed for at formidle håndarbejdet vævning og værdien i det. Formidling i form af billeder, videoer og tekst der beskriver processen fra garn til færdigt tekstil. Når man som forbruger kan se værdien i det, så er man også villig til at betale prisen for det. Pris, fortælling og kvalitet øger produktets levetid.

Alle mine tekstiler er unika eller fremstillet i begrænset antal, hvilket giver forbrugeren mulighed for sætte sit personlige præg på indretningen. Derudover tilbydes specialdesignede boligtekstiler i stort set alle farver, former og størrelser. Mange danske hjem ligner hinanden og fremhæver sjældent, hvem der bor i dem. Det vigtigste element i indretning er, at der er sjæl og personlighed i stedet. Jeg mener det faktisk er med kunst og kunsthåndværk, at man for alvor kan sætte sit eget personlige præg på hjemmet.

"Vi søger forbrug, der kan nydes med god samvittighed, men hvordan gør vi det i praksis? Mit bedste råd er at stille højere krav til fremstillingsprocessen, købe med hjertet og investere i fortællingen."

 

 

Rammevæv og garn på kursus i vævning ved FOF Aarhus

lær at væve, hækle, strikke eller kniple

Håndarbejde

Udfold dine kreative evner på et kursus i FOF Aarhus