Skip to content
Billede af professor og direktør ved Nationalmuseet Rane Willerslev

anmeldelse

Foredrag af Rane Willerslev - "På flugt i Sibirien"

På flugt i Sibirien

Af FOF-anmelder Thor Friborg Witt, Cand.mag. i historie og nordisk sprog og litteratur, Aarhus Universitet

 

”Selv russerne rystede på skulderne af kulde, når jeg fortalte, hvor jeg skulle hen”

Et næsten propfuldt auditorium ventede torsdag aften i spænding på Rane Willerslev, der ville fortælle om sine oplevelser i Sibirien. Det var tydeligt, at forventningerne var høje blandt det veloplagte publikum, der tydeligt så frem til at blive trukket ind i Rane Willerslevs eventyrlige beretninger. Willerslevs fortællinger om sine ekspeditioner til det nordøstlige Sibirien var gribende historier om ekstreme vejrforhold, nærdødsoplevelser, den russiske mafia og endda spirituelle ånder. Hvad der startede som et idealistisk foretagende, der ville give Sibiriens pelsjægere større andel i salget af zobelpæls, resulterede hurtigt i en utilfreds russisk mafia, der pludselig så deres lukrative forretning med pelsjægerne i fare. Svaret på dette var at stoppe Willerslev på ægte mafiamanér. Det kom dog ikke så langt, da Willerslev blev advaret og nåede at flygte ud i den russiske ødemark.

 

Vær’ ikke bange for at udfordre dit verdenssyn!

Willerslevs tid i den sibiriske ødemark blev tilbragt med forskellige folkefærd bl.a. Tjuktjerne og Jukagirerne. Sidstnævnte gjorde et stort indtryk på Willerslev. Han blev specielt tiltrukket af Jukagirernes spirituelle forhold til deres miljø og omverden. Vestlig logik og rationalitet blev her byttet ud med ånder og drømmesyn, hvilket havde en stor indflydelse på, hvordan Willerslev fremadrettet så på strukturer i sociale grupper. Et åbent og nysgerrigt sind var en nødvendighed i ødemarken. Denne tankegang savnede Willerslev, da han vendte hjem til Danmark. ”Folk skal turde at være nysgerrige og stille spørgsmål, der kan udfordre andres og sit eget verdenssyn og virkelighed,” fastslog Willerslev. Det var tydeligt, at dette var hans hjertesag, idet han mente, at modet til at udfordre etablerede verdenssyn var en forudsætning for nytænkning og innovation.

 

Fra karismatisk TV-kendt museumsdirektør til passioneret antropolog

De fleste danskere kender med stor sandsynlighed Rane Willerslev som Nationalmuseets populære direktør, som ikke er bange for at ty til alternative metoder i formidlingen af den danske kulturarv. Her kan nævnes den omstridte vikingeudstilling, hvor modedesigneren Jim Lyngvild blev valgt til at stå for vikingeudstillingens scenografi. Forklaringen lød dengang fra Willerslev, at Nationalmuseet ville udforske spændingsfeltet mellem fiktion og virkelighed. En tankegang, der med foredragets indhold og budskab taget i betragtning, kunne have grobund i hans antropologiske arbejde i de ekstreme forhold i det nordøstlige Sibirien. Publikum mødte torsdag aften ikke kun direktøren for Nationalmuseet, men også en yderst passioneret antropolog med en banebrydende og alternativ tankegang.


Foredrag: Rane Willerslev: På flugt i Sibirien
Tid: Torsdag d. 12. september 2019 kl. 19.00
Sted: VIA Campus C. Bygn. A, Aud. A0.41
Arrangør: FOF Aarhus

 

Billede af FOF Aarhus anmelder Thor Witt

 

Om foredragets anmelder

Hej! Jeg hedder Thor Friborg Witt, og jeg er p.t. arbejdssøgende. Jeg er med i FOF Aarhus anmelderkorps, fordi jeg elsker at skrive om interessante emner og personer, hvilket der er rig mulighed for, når man anmelder foredrag hos FOF Aarhus. I min fritid finder du mig altid i gang med en god bog. Ellers tilbringer jeg tid sammen med min kæreste og venner. Jeg nyder også forskellige former for motion som fx styrketræning, badminton eller løb.