Skip to content
Billede af Frank Erichsen også kendt som 'Bonderøven', foredragsholder ved FOF Aarhus

anmeldelse

Foredrag med Frank Erichsen - "Gør det vildere"

Giv os naturen tilbage

Af FOF-anmelder Johan Knud Vad Knudsen, bachelor i Historie og Engelsk fra Aarhus Universitet

“Vis mig din have, og jeg skal fortælle dig, hvem du er!”. Denne anmelder bor i lejlighed og har dermed ingen have, men citatet, der prydede foredragets beskrivelse, vækker alligevel mindelser om de endeløse rækker af snorlige parcelhushaver på barndommens gade. Og der er mange af dem, de kortklippede græsplæner - i hele landet. Danmarks haver kan dog komme til at se anderledes ud i fremtiden. Et mentalitetsskifte er på vej, og Frank Erichsen (the artist formerly known as Bonderøven) ved en ting eller to om natur og biodiversitet.

 

Projekt: Giv os naturen tilbage

I Naturhistorisk Museums smukke auditorium - med god afstand mellem de tilhørende - forklarede Erichsen og hans kompagnon, Emil Brandtoft, biolog og ansat ved Naturhistorisk Museum, om et projekt, der har kørt de sidste par år. Et projekt, der havde som sit erklærede mål at give naturen tilbage til Hjørring Kommune. I Hjørring er naturen i højsædet, og de arrangerer blandt andet et årligt Naturtopmøde i Hirtshals. Erichsen og Brandtoft er begge blændende formidlere, og man kan virkelig mærke, at de begge er enormt passionerede omkring natur. De kom omkring baggrunden for projektet, selve projektet og nåede også at gribe lidt ud i fremtiden.

Kampen om græsplænen

Vi står midt i en krise. Det hører man måske tit i øjeblikket, men denne krise er enormt alarmerende og kræver i den grad handling og et mentalitetsskifte. Emil Brandtoft citerede professor emeritus ved RUC, Peder Agger: “Biodiversiteten i Danmark har det ad helvede til”. Dette var og er det dystre udgangspunkt for projektet i Hjørring. Regnestykket er simpelt: Vi planter græs. Ingen vilde planter, ingen blomster, ingen sommerfugle og bier, ingen fugle. Græsplæner er godt for æstetikken, men ikke for liv. I Hjørring Kommune lod de det gro, og Erichsen og Brandtoft kunne allerede nu berette om positive resultater. Vildere haver, rundkørsler, rabatter og industrigrunde gav ganske enkelt mere liv.

Handling skal der til

Det kræver tålmodighed og vedholdenhed at ændre folks vaner og tankesæt, hvilket blev understreget ved en historie, Frank Erichsen havde med: Han havde som et led i projektet nogle elever fra Bagterp Skole med på frøsamling. Disse elever blev siden så inspirerede, at de på eget initiativ ryddede en rundkørsel ude foran skolen og plantede vilde blomster. En skøn historie skulle man tro. Der gik dog ikke længe, før der kom klager. Fra forældre der ikke brød sig om en uplejet rundkørsel. En stor opfordring herfra: Gør som børnene på Bagterp Skole. Lad det gro!


Foredrag: Gør det vildere - Frank Erichsen og Emil Brandtoft
Tid: Torsdag d. 1. oktober 2020 kl. 19.00-21.00
Sted: Naturhistorisk Museum
Arrangør: FOF Aarhus i samarbejde med Naturhistorisk Museum


Billede af FOF Aarhus anmelder Johan Knud Vad Knudsen

Om foredragets anmelder

Hej! Jeg hedder Johan Knud Vad Knudsen, og jeg læser historie med tilvalg i engelsk på Aarhus Universitet. Jeg er med i FOF Aarhus anmelderkorps, fordi det giver mig en dejlig mulighed for at høre en masse spændende foredrag, der gør mig klogere på verden. I min fritid er jeg bl.a. rundviser på museet Kongernes Jelling. Jeg bruger desuden mange gode timer på at sidde i bestyrelsen for Rødding Højskoles Elevforening. Fodbold er min store passion, og jeg elsker både at spille og følge med. Det bedste, jeg ved, er dog at være sammen med min dejlige familie og skønne venner.