Skip to content

Vores butik og telefon er lukket torsdag d. 29. maj og fredag d. 30. maj pga. Kristi Himmelfartsferien. Hjemmesiden er åben for tilmeldinger som altid.

Musik | Kulturhøjskolen | Efteråret 2025

Musik - Kulturhøjskolen

Mesterværker

Hvad er det, der gør et musikværk til et mesterværk? I dette fag skal vi opleve værker, der enten indfanger deres tid med overbevisende klarhed – eller som bryder med den og peger frem mod noget nyt.

Vi skal lytte til de store og anerkendte mesterværker – dem, der satte retningen for musikkens udvikling og blev stående som forbilleder for generationer af komponister. Fra Palestrinas afklarede renæssancestil og Bachs polyfone mesterskab til Haydns nysgerrige samtaleform og Mozarts intense følelser og dramatiske dybde. Og ikke mindst Beethovens stærke, formbrydende værker, der sprænger klassikkens rammer og åbner for romantikkens verden.

Vi skal også dvæle ved de værker, der først blev forstået længe efter de blev skrevet, som Monteverdis nytænkende udtryk eller Vivaldis vitale energi, der i århundreder lå i glemsel. Mesterværker, som senere tiders ører har åbnet sig for, og som i dag fremstår som forud for deres tid.

Vi ser også nærmere på de mesterværker, der vækkede forargelse og debat. Stravinskijs Forårsoffer (1913) udløste tumult i salen ved sin premiere, og Schönbergs atonale musik blev mødt med både hovedrysten og skandale. Alligevel blev disse værker skelsættende og pegede frem mod nye musikalske landskaber.

Til sidst dykker vi ned i værker, der ikke blot spejler historien, men skaber den. Beethoven, døv og kompromisløs, skriver sin 9. symfoni midt i en tid, hvor Europas frihedsidealer er under pres. Sjostakovitj komponerer sin 7. symfoni i det belejrede Leningrad, hvor musikken bliver en form for modstand – og et vidnesbyrd om menneskelig styrke og håb.

Kom med og oplev disse og mange flere fremragende, skelsættende og historieskabende værker, når vi dette efterår skal opleve musikkens mesterværker!

Musikuddrag vil blive spillet på anlæg eller live. Kendskab til noder og musikteori er ingen forudsætning for at deltage på holdet. 

Praktisk information

Ved tilmelding giver du samtykke til, at du figurer på en deltagerliste med navn, mail og telefonnummer, som deles med de andre deltagere på holdet. Ønsker du ikke at stå på denne deltagerliste med telefonnummer og mailadresse, skal du venligst give besked ved tilmeldingen. 

Musik er en del af FOF Aarhus' Kulturhøjskole. Du kan læse mere om Kulturhøjskolen og de andre fag ved at klikke her. Det er også muligt at tilmelde sig efter sæsonen er startet.

Kulturhøjskolen har sin base i Solsalen på Fjordsgade Forenings- og Fritidshus, Ingerslevs Boulevard. Download et kort over Solsalens placering

Information

Datoer

Dato Tid Sted Navn
1 Tirsdag 02.09.2025 09:30-13:30 Solsalen Peter Uldahl Aggernæs
2 Tirsdag 09.09.2025 09:30-13:30 Solsalen Peter Uldahl Aggernæs
3 Tirsdag 16.09.2025 09:30-13:30 Solsalen Peter Uldahl Aggernæs
Se alle Se færre

Peter Uldahl Aggernæs

Jeg er musiker og uddannet cand.mag. i musikvidenskab, filosofi, idéhistorie og spansk, og har studeret guitar og flamenco i Granada, Spanien. Jeg har som koncertsolist og foredragsholder arbejdet både med klassisk og rytmisk musik, lige fra klassisk og tidlig musik, spansk og latinamerikansk musik til flamenco, verdensmusik og jazz.