Skip to content

Nu kan du tilmelde dig alle efterårets hold her på hjemmesiden. Og glæd dig til uge 30 - der lander det trykte katalog nemlig i din postkasse.

Collage med billeder af Edith Södergran gennem livet. Poesikoncert i FOF Aarhus. Fotos: Svenska litteratursällskapet i Finland.

Poesikoncert med Edith Södergrans digte

Poesikoncert med Edith Södergrans digte

Oplev Södergrans digte oplæst på originalsproget (svensk) og parallelt i en russisk oversættelse med musikledsagelse, fremført af en dansk-ukrainsk pianist.
Hør historien om udgivelsen af Edith Södergran-oversættelserne Ett fönster mot trädgården - Окно в сад (2016) og Den stora trädgården – Большой сад (2023), udgivet af forlaget Art-Volkhonka i Moskva på to sprog.

Lidt om Edith Södergran
Edith Södergran har skrevet nogle af det tidlige 1900-tals mest gribende og visionære digte. Hun blev født i 1892 i Skt. Petersborg, havde finlandssvenske forældre, gik her i den tyske Petrischule. Efter revolutionen i 1917 flyttede Edith sammen med sin mor til Raivola, en mindre by på det karelske næs lidt nord for Petersborg, og som dengang var en del af Finland. Nu er byen og området russisk.

Forskellige kulturer har der således været nok af i Södergrans liv. Hun skrev i sin ungdom digte på tysk, fransk og russisk, og senere skiftede hun til sit modersmål, svensk.

Sverige har taget finlandssvenskeren til sig som en af landets fremmeste kunstnere, ligesom hun selvfølgelig indgår i den finske litteraturhistorie som en af de første og største nordiske modernister. Således var hun ikke kun i sin samtid men også i eftertiden hjemmehørende i forskellige lande.

I 1907 døde Ediths far af tuberkulose, og året efter blev hun selv ramt og kæmpede resten af sit liv mod sygdommen.

Södergran blev kun 31 år (1892-1923), men nåede i sit korte liv at udvikle et forfatterskab, der i dag er anerkendt over hele Europa. I sit korte liv nåede hun at skrive fire digtsamlinger og en samling med aforismer. En femte digtsamling udkom posthumt.

Alle hendes værker er inspirerede af den europæiske, især tyske modernisme og har også tydelige træk fra den samtidige russiske tradition, den såkaldte sølvalder, med navne som Blok, Severjanin og Majakovskij.

Södergrans poetiske arv, skrevet på svensk, er nu for første gang i sit fulde omfang oversat til russisk af Natalia Ozerova Pedersen.
I bind to, fra foråret 2023, findes digte om revolution og krig i Rusland og Europa for hundrede år siden – ulykkeligvis er de fortsat alt for aktuelle.

Fotos: Svenska litteratursällskapet i Finland.

Poesikoncerten er en del af LiteratureXchange, som er Aarhus Internationale Litteraturfestival. Festivalen løber af stablen i dagene 8.-18. juni med et utal af forskellige litteraturarrangementer tilrettelagt med en lang række forskellige samarbejdspartnere i hele Aarhus. FOF Aarhus er samarbejdspartner på dette arrangement.