Skip to content

Nu kan du tilmelde dig alle efterårets hold her på hjemmesiden. Og glæd dig til uge 30 - der lander det trykte katalog nemlig i din postkasse.

Virgina Woolf siddende og portræt af hende malet af Vanessa Bell.

Litteratur, kunst og køn hos Bloomsbury-kredsens kvinder

Litteratur, kunst og køn hos Bloomsbury-kredsens kvinder

Temalørdag 20. januar 2024

Foredragsholdere: Nick Bo Madsen, cand.mag. i filosofi og nordisk sprog og litteratur samt Ruth Christensen, cand.mag. i kunsthistorie og italiensk.

Virginia Woolf betragtes som en af de vigtigste modernistiske forfattere i det 20. århundrede. Hun er gennem hele sin karriere optaget af spørgsmål om kvinders muligheder i samfundet, kvinders frigørelse og økonomiske uafhængighed, ligestilling mellem kønnene og de betingelser, der er nødvendige for skabelsen af litteratur og kunst. På denne temalørdag kan du dykke ned i centrale aspekter af Virginia Woolfs forfatterskab samt lade dig inspirere af fire kvindelige britiske kunstnere, der alle indgår i Woolfs personlige omgangskreds, den berømte Bloomsbury Group. Alle udlever de deres kunstneriske ambitioner i en tid, hvor kvinders rettigheder og position i det britiske samfund i høj grad er til debat. Via sit forfatterskab inspirerer Woolf mange kvinder til at søge frigørelsen i deres eget personlige liv, ligesom hun sympatiserer med the Suffragette Movement og dens kamp for kvinders stemmeret.

Med afsæt i Virginia Woolfs essay Eget værelse (1929) og romanen Orlando (1928) vil Nick Bo Madsen fokusere på, hvordan Woolf sætter kønnet i spil. I Orlando rejser hovedpersonen gennem århundrederne, fra Shakespeares samtid og frem til romanens udgivelsesdato i 1928. Og Orlando rejser ikke kun i tiden, men også i kønnet, som skiftes og eksperimenteres med på forskellig vis undervejs.

Dette kønsskifte svarer fint overens med Woolfs opfordring til forfatteren i det feministiske manifest, Eget værelse: ”Det er skæbnesvangert at være en mand eller kvinde ene og alene. Man må være kvindelig-mandlig eller mandligkvindelig.” Woolfs måde at ’bøje kønnet’ på afspejler fint Bloomsbury-kredsens legende og ’queer’ vilje til at kaste alt op i luften - både i deres liv og kunst. I forlængelse heraf vil Ruth Christensen præsentere fire kvindelige britiske kunstnere, der hver på deres måde udfordrer samtidens normer og konventioner med hensyn til deres seksualitet og deres roller som kvinder og kunstnere, og som adresserer og perspektiverer feministiske spørgsmål i deres kunst: Vanessa Bell, Nina Hamnett, Ethel Sands og Dora Carrington.

Download et program for dagen
Download et kort over Solsalens placering

Temalørdagen er for alle interesserede, men kan også ses som en optakt til rejsen Bloomsbury-kredsen i Englands Have: Litteratur, kunst og historiske haver i grevskaberne East Sussex og Kent, som udbydes i FOF Aarhus i juni 2024.. Tilmeld dig interesselisten her.

Prisen er inkl. kaffe, te, småkager og en let frokost i form af små engelske sandwich.

Program for dagen
10.00-11.00: Foredrag v/ Nick Bo Madsen
11.00-11.15: Kaffepause
11.15-12.30: Foredrag v/ Nick Bo Madsen
12.30-13.00: Frokost
13.00-14.00: Foredrag v/ Ruth Christensen
14.00-14.15: Kaffepause
14.15-15.30: Foredrag v/ Ruth Christensen