Skip to content

Nu kan du tilmelde dig alle efterårets hold her på hjemmesiden. Og glæd dig til uge 30 - der lander det trykte katalog nemlig i din postkasse.

Billede af deltagere ved FVU-undervisning ved FOF Aarhus

FVU-dansk

FVU-dansk forbedrer vores arbejdsliv

Kinesiske Chen Yuanjia og rumænske Sergui Talnaci er enige om, at gode sprogfærdigheder er vigtige for et godt arbejdsliv. Derfor startede ægteparret til FVU-dansk ved FOF Aarhus, og nu kan de både holde møder på dansk, skrive lange mails og fortælle vittigheder over frokostbordet.

Af Malene Nees Damborg og Astrid Meldgaard
Foto Jørgen Diswal

”For halvandet år siden kunne jeg forstå 50% af møderne på arbejde – i dag kan jeg klare det hele!” fortæller Chen Yuanjia med et stort smil. Sammen med sin mand, Sergui Talnaci, går hun hver torsdag til FVU-dansk hos FOF Aarhus. Ægteparret har fast arbejde og lige købt hus i Aarhus V – og så har de masser af gåpåmod, når det kommer til det danske sprog.

Dansk for viderekomne

For små ti år siden kom Chen og Sergui til Danmark for at studere, og kort tid efter mødte de hinanden. Siden har de været sammen om de udfordringer, der kan være forbundet med at bo i et fremmed land. I flere år gik parret på sprogskole, og da de hver især fik arbejde, opstod der et fælles ønske om at videreudvikle sproget til FVU-undervisning: ”Jeg får masser af mails med spørgsmål fra erhvervseksperter, og jeg vil gerne svare på dansk. Så for mig var det primært et ønske om bedre grammatik,” fortæller Sergio, der arbejder som softwareudvikler. For Chen var det især det mundtlige, hun ville blive bedre til. For som vvs-ingeniør oplever hun, at det er vigtigt med god mundtlig kommunikation.

Et bedre arbejdsliv

Parret har nu gået til FVU-dansk i halvandet år, og de fortæller begge, at det har gjort en stor forskel i deres arbejdsliv. ”Før snakkede jeg en blanding af dansk og engelsk til mine kollegaer, for jeg syntes, at sproget var så svært. Nu er det bare fuld fart i gang med dansk,” fortæller Chen, der desuden har fået styr på byggebranchens mange fagudtryk. Sergui mærker også forskel, når han skal til tasterne: ”Jeg har det meget bedre med at skrive mails nu, for jeg laver ikke særlig mange fejl mere,” fortæller han stolt.

Mål for fremtiden

Parret har nået deres første mål, men ambitionerne stopper ikke her. FVU-undervisningen har givet mod på mere, og Chen drømmer om at blive mere flydende og holde oplæg for sine kollegaer. Sergui stræber efter et større ordforråd, men har derudover et helt konkret ønske: dansk statsborgerskab. I den forbindelse roser han underviser Katrine Madsen: ”Hun er rigtig god til at gøre, så vi træner grammatikken, mens vi lærer om dansk historie og kultur – det er rigtig fedt!”.

Billede fra undervisning i FVU-dansk

forberedende voksenundervisning - fvu

FVU-undervisning

Vil du gerne blive bedre til at læse, stave og skrive? FOF Aarhus tilbyder gratis FVU-undervisning