Skip to content

Glæd dig til alle vores nye kurser, foredrag og ture! Vi åbner løbende for tilmelding, og senest d. 7/6 kan du se hele vores efterårsprogram på hjemmesiden.

Billede af FVU-danskundervisning med danskunderviser Inge Bergland, FOF Aarhus

Grammatik er hard fun

Grammatik er hard fun

Inge Bergland har undervist og lært fra sig i snart 50 år. Hendes livsfilosofi er, at vi aldrig bliver for gamle til at lære nyt, og det er hun selv et levende bevis på.

Af Vibeke Sørensen
Foto: Jørgen Diswal

I en alder af 60 år sadlede hun om fra at være folkeskolelærer til blive voksenunderviser hos FOF Aarhus, hvor hun de sidste 11 år har undervist i dansk grammatik og tegnsætning. Selvom Inge i dag er over 70 år, har hun stadig ingen planer om at stå af arbejdsmarkedet. ’Jeg stopper den dag, gejsten ikke er der længere, eller jeg ikke kan huske mine planer’, griner Inge og fortsætter ’Jeg mener faktisk, at vi mennesker er forpligtet til at sætte vores faglige kompetencer i spil og hjælpe, dér hvor vi kan’.

Bump på vejen

Som FVU- og OBU-dansklærer underviser/hjælper Inge både stærkt ordblinde, læsesvage elever og elever, der blot har brug for at repetere de grammatiske regler. ’Alle de kursister, jeg møder, har oplevet større eller mindre bump på deres vej, inden de melder sig til danskundervisning hos mig. Det kan være ordblinde, der har kæmpet hele deres liv med at kompensere for deres handicap og aldrig har fået hjælp. Det kan også være studerende, der pga. af sproglige udfordringer har dumpet en eksamen, ikke har fået deres ønskede praktikplads eller som ikke føler sig trygge i at skulle undervise andre i dansk eller fremmedsprog, når deres egen grammatik ikke er helt på plads’, fortæller Inge.

Selvværdet får også et løft

For Inge er det en stor motivationsfaktor, at undervisningen ikke kun resulterer i et fagligt løft. ’Jeg oplever, at kursisterne får en fornyet stolthed og et større selvværd, når de får succes med noget, de altid har haft svært ved, uddyber Inge og fortsætter: ’det gør mig glad, når en kursist med stolthed fortæller, at han nu kan skrive og forstå mails, er blevet aktiv på de sociale medier, har bestået en eksamen eller har fået sit ønskejob’.

Og så er det gratis

Mange er ikke klar over, at de helt gratis kan få hjælp til deres skrive- og læsevanskeligheder, forklarer Inge. 'Alle, der har brug for det, kan faktisk få gratis undervisning i både dansk, matematik og engelsk under enten FVU- eller OBU-reglerne. De skal bare selv ville det. Og det vil de, og de kæmper for det,' understreger Inge. Grammatik er nemlig hard fun for Inge: 'Du skal arbejde for det, men du skal også kunne grine, hvis du kommer til danskundervisning hos mig', ler hun.

Kunne du, eller nogen du kender, trænge til et sprogligt løft med enten FVU- eller OBU-undervisning? Så læs mere her.

Billede af kvinde til undervisning i FVU for voksne i FOF Aarhus

fvu-dansk

Styrk dine færdigheder

Bliv bedre til bl.a. dansk grammatik og skriftlig fremstilling på et FVU-kursus.