Skip to content
Billede af medarbejdere fra Aarhus Havn, Sigga Bak og Freddy Nielsen

Vores medarbejdere skal klædes på til fremtiden

Vores medarbejdere skal klædes på til fremtiden

Af Mathilde Fugl
Foto Jørgen Diswal

En sommerdag i juni 2019 deltog Sigga Bak, afdelingsleder for havneservice-afdelingen, og Freddy Nielsen, havneservice-medarbejder og tillidsmand ved Aarhus Havn, i en informationsdag om Forberedende voksenundervisning (FVU) for virksomheder. For i takt med, at samfundet konstant er i bevægelse, kan det ikke undgås, at der løbende stilles krav til den enkelte virksomhed og ikke mindst deres medarbejdere. Alle må følge med udviklingen.

Dette var også én af årsagerne til, at Aarhus Havn tog imod tilbuddet om screening af deres medarbejdere og efteruddannelse i IT, dansk og matematik med hjælp fra FOF Aarhus, fortæller Sigga Bak. “For mig handler det om at give vores medarbejdere nogle værktøjer og engagere medarbejderne. Det er vigtigt at kunne være med, for der stilles hele tiden nye krav til os,” uddyber hun.

Aarhus Havn er en virksomhed med godt 100 medarbejdere fordelt i forskellige funktioner og afdelinger. I havneservice-afdelingen, som har deltaget i FVU-undervisning, arbejdes der bl.a. med at tømme skibe for løsvægtsgods med hjælp fra de store Bulk-kraner. Her er 21 medarbejdere ansat, hvoraf de 17 medarbejdere kører kranerne.

I afdelingen blev både arbejdsmiljørepræsentanten, driftslederen, tillidsmanden samt Freddy og Sigga testet i dansk, matematik og IT, forinden de resterende medarbejdere skulle igennem samme obligatoriske screening. Dette var afgørende for den gode modtagelse af projektet ifølge Freddy Nielsen, der kører på sit 16. år ved Aarhus Havn. “Medarbejderne tog forbavsende godt imod det,” fortæller han. ”Jeg havde regnet med, at det blev meget værre. Men de tog det faktisk ret godt. Jeg tror også, at det betød en del, at vi kunne fortælle dem om vores oplevelse, og at vi havde været igennem det og kunne sige “ved du hvad, det er ikke noget, der gør ondt.” Vi vidste jo, hvad vi snakkede om”.

12 medarbejdere har nu været igennem efteruddannelse i IT med stor succes, og både dansk, matematik og ordblindeundervisning er planlagt til at skulle løbe af stablen efter sommerferien i år.

FVU-tilbuddet for Aarhus Havn tegner ifølge Sigga Bak og Freddy Nielsen lovende på flere parametre. For Freddy er det tydeligt, hvordan forløbet allerede har styrket medarbejderne i mødet med det fremmede: “Den største effekt har været, at vi ikke længere hører udtryk som “hvad skal vi nu med det?”. Medarbejderne er ikke så bange for at prøve nye ting mere, og de tør sgu godt.” Ifølge Sigga giver undervisningen også medarbejderne nogle værktøjer, og den engagerer medarbejderne. Hertil fortæller hun afslutningsvist: “På alle måder er det jo et ønske for os om, at vores medarbejdere skal være med i det, virksomheden skal fremadrettet.”

Projektet afvikles med støtte fra Den kommunale kompetencefond, Bedre til ord, tal og it.

Billede af Allan Thorup, lagerchef ved Frode laursen

Giv dine medarbejdere en håndsrækning for livet

FVU for virksomheder

Gratis undervisning i dansk.