Skip to content
Billede af tidligere deltager på FVU-danskundervisning ved FOF Aarhus

Mød Supattra - Viljen til at lære dansk

Viljen til at lære dansk

Sprog er hendes store passion og interesse. For mødet med andre sprog og kulturer gør en klogere på sig selv og ikke mindst på andre, mener hun.


Af Mathilde Fugl
Foto Jørgen Diswal


Supattra Sang-ngams rejse i Danmark begyndte i 2007. Hun havde forinden lært det mest basale dansk, og selvom udtalen ikke var korrekt, var det nok til, at hun kunne begå sig i den første tid. Men mødet med det danske sprog og den danske kultur var præget af udfordringer. Hendes bacheloruddannelse hjemmefra var intet værd – den krævede et DK-stempel. Hun satte sig derfor et mål: Hun ville lære dansk på maks halvandet år, og tog derfor på sprogskole. Supattra er ikke i tvivl om, at dansk er et af de sværeste sprog at lære: ”Jeg elsker at lære sprog, men dansk synes jeg, var et af de allersværeste” – især det skriftlige havde hun udfordringer med, da det skrevne ikke altid udtales på samme måde.

Mødet med danskerne var heller ikke nemt. Hun blev ofte mødt af en tilbageholdenhed, der gjorde, at en hendes venskaber forblev internationale. Men hun nåede sit mål – endda før tid – og det var nøglen til, at hun kunne tage en dansk kontoruddannelse. Men her mødte Supattra igen udfordringer: Hendes medstuderende troede ikke på, at hun ville lykkedes grundet sin thailandske baggrund. Dette fik hun dog modbevist. Hun kunne langt mere end de andre, da hun allerede havde været stoffet igennem – det var nu bare på et andet sprog. ”Det var endda den samme bog, den var nu bare på dansk”, fortæller hun.

Man kan tydeligt høre, at Supattra har accent, hvilket hun ved, at mange udenlandsdanskere er irriteret over, men ikke hende. Hun synes, det fortæller noget om hende og hendes historie. Og særligt de aarhusianske toner er hun glad for. Når hun ser tilbage på sin rejse ind i det danske sprog og kultur, har det været alle udfordringerne værd. Hendes store interesse for og vilje til at lære sproget har været altafgørende for, at hun i dag har benene solidt plantet i den jyske muld. Det kræver, at man har den rette indstilling, og Supattras råd til andre med lignende rejse i sigte er klar: ”Man skal først og fremmest ville det, og du skal have viljen til at lære sproget – ellers lærer du det aldrig.”

Ville du ønske, at du selv var bedre til at udtale ordene, skrive, stave eller læse på dansk? Se alle vores kurser i FVU-dansk.

Billede fra undervisning i FVU-dansk

forberedende voksenundervisning - fvu

FVU-undervisning

Vil du gerne blive bedre til at læse, stave og skrive? FOF Aarhus tilbyder gratis FVU-undervisning