Skip to content
Luis | FVU-kursist | engelsk | matematik | dansk

FVU - et kompetenceløft

FVU - et kompetenceløft

Luis Eduardo drømmer om at styrke sine kompetencer i flere fag, og drømmen bliver til virkelighed på forbedrende voksenundervisning (FVU) hos FOF Aarhus.

Af Simone Sjørvad Hansen
Foto af Jørgen Diswal

Fra Peru til Danmark

I efterhånden 30 år har FVU-kursist Luis boet og arbejdet i Danmark, men oprindeligt kommer han fra Peru. Luis uddannede sig til arkitekt, og tog efterfølgende til Schweiz for at videreuddanne sig inden for byggeri til mennesker med fysiske og psykiske handicaps. I Schweiz blev han, som han selv beskriver det, fortryllet af en blondine og det førte ham til Danmark, hvor han siden har bosat sig og stiftet familie. Luis er begejstret for Danmark, selvom han synes, at det som udlænding kan være svært at blive accepteret: ”Jeg har meget beundring for det her land og dets mennesker. Det har gjort, at jeg gerne vil tilpasse mig, men jeg vil heller ikke miste mig selv”, fortæller han. Udover at være arkitekt, så er Luis også multimediedesigner og tidligere dagplejer. I dag er disse jobs lagt på hylden til fordel for jobbet som SoSu-hjælper i hjemmeplejen: ”Jeg vil gerne give den energi, jeg har, til folk som mangler energi og livsglæde”, siger Luis.

 

En del af fællesskabet

Luis går til både matematik og dansk hos FOF Aarhus, men nu er han også startet til engelsk. I sin fritid går han til dans, og det har givet ham et ønske om at kunne kommunikere på engelsk: ”I min dansegruppe taler de nærmest kun engelsk, og jeg føler mig nogle gange udenfor i samtalen, fordi jeg ikke kan snakke med dem. Og jeg elsker at snakke med folk”, fortæller Luis. Han er meget interesseret i mennesker og andre kulturer, særligt Østeuropa, og han vil derfor også gerne kunne bruge det engelske sprog, når han rejser ud i verden. Han fortæller: ”Jeg har mærket et behov for at opgradere mit engelsk. Og så har jeg også lyst til at føle mig mere international ved at kunne snakke engelsk.”

 

En borger fra hele verden

At lære nyt afskrækker ikke Luis. Han siger friskt, at han stadig føler sig som en ung mand, og han fortæller, at det er dejligt at gå til undervisning hos FOF Aarhus: ”Jeg har en meget kompetent engelsklærer, Christina, som udover, at hun er sød, også er god til at kommunikere og forstå de mange forskellige mentaliteter og fokusområder hos os deltagere.” Luis håber på, at undervisningen kan give ham en mere naturlig tilgang til engelsk. Han synes stadig, at han mangler at finpudse sit sprog, og han vil gerne arbejde videre med det, for som han afsluttende bemærker: ”Jeg vil gerne føle, at jeg er en borger fra hele verden.”

Billede af kvinde til undervisning i FVU for voksne i FOF Aarhus

Forberedende voksenundervisning (FVU)

Dygtiggør dig!

Til FVU har du mulighed for at forbedre dine evner inden for matematik, dansk og engelsk.