Skip to content
Billede af Ornnida Hansen, kursist ved FOF Aarhus

Hvor der er vilje, er der vej

Hvor der er vilje, er der vej

Da Ornnida Hansen kom til Danmark for blot fire år siden, gik hun hurtigt i gang med at lære dansk. Samtidig med undervisningen søgte hun flere hundrede jobs, men uden held. Af egen interesse, og for at forbedre sine jobmuligheder, kastede Ornnida sig ud i forberedende voksenundervisning (FVU) ved FOF Aarhus i både dansk, engelsk, matematik og digital.

Af Line Gregers Bøje Thomsen
Foto af Jørgen Diswal


Sprog er også kultur

Ornnida er oprindeligt fra Thailand, og der underviser man på en meget anderledes måde end i Danmark. ”Det at blive undervist i Danmark har både været en meget positiv oplevelse og samtidig en personlig udfordring – jeg er jo ikke teenager længere,” fortæller hun. På trods af udfordringen sætter hun stor pris på undervisningen: ”Det har været vigtigt for mig at kunne gå et sted som FOF Aarhus, både fordi det var vigtigt at lære dansk, og fordi det var min kontakt til omverdenen og den danske kultur, som jeg jo skulle lære at kende og fungere i.” I dag går hun fortsat til undervisning i dansk og derudover også matematik, engelsk og digital ved FOF Aarhus.

En anderledes (digital) verden

Det seneste kursus, som Ornnida er begyndt på, er FVU-digital, hvor hun lærer om forskellige IT-værktøjer. I hjemlandet, hvor hun tidligere har arbejdet som leder i to store flyselskaber, benyttede de sig stadig meget af fax, så derfor har hun ikke siddet meget ved skærm og tastatur før. Hertil forklarer hun: ”I dag i Danmark er det meget anderledes, fordi alle, både på arbejde og hjemme, skal kunne bruge en lang række forskellige typer computere, tablets, smartphones og forskellige apps og software”. Derfor mente Ornnida, at det var på tide at lære mere om at bruge en computer, og hun meldte sig derfor til FVU-digital. Om kurset fortæller hun: ”Jeg lærer både nye ting og nye måder at gøre ting på, som jeg allerede har gjort længe. Det er meget nyttigt for mig.”

Underviserne er en unik støtte

Ornnida har selv været opsøgende og flittig i undervisningen, men lærerne har også haft stor betydning for hendes udvikling: ”De har forstået min udfordring og været meget engagerede og interesserede i min udvikling, og de har været utrolig støttende”. Derfor er hun meget glad for de tålmodige lærere, hun har haft, der har svaret på hendes mange spørgsmål. ”Mine oplevelser ved FOF Aarhus har været positive og lærerige, så hvis man er interesseret og deltager aktivt på kurserne, så vil det uden tvivl kunne gøre en forskel for én,” afslutter hun.

Forberedende voksenundervisning - FVU

FVU-digital: lær om IT

... helt gratis! Undervisning for dig, der gerne vil forbedre dine evner inden for IT og digitale værktøjer