Skip to content
Billede af Gråsten Slotshave, fotograf: Kim Toft Jørgensen. Tag med på tur med FOF Aarhus.

Gråsten Slotshave og Geografisk Have i Kolding

Gråsten Slotshave og Geografisk Have i Kolding

Tilmeldingsfrist: 4. juni 2024.

Tag med på en spændende haveudflugt med havehistoriker Ole Fournais, hvor vi besøger både Gråsten Slotshave og Geografisk Have i Kolding.

Gråsten Slotshave

På denne skønne tur i havernes tegn tager vi til en af Danmarks smukkeste og måske mest harmoniske haveanlæg: Gråsten Slotshave. Her oplever du et væld af farver, dufte og vidunderlig stemning. Gråsten Slotshave har en spændende historie. Oprindeligt blev der i midten af 1500-tallet opført et mindre jagtslot, som gennemgik flere ombygninger og endte med at blive næsten totalt nedbrændt.

Det nuværende slot stod færdigt i 1759, og er opført i tidens dominerende rokokostil. I løbet af sin levetid har slottet skiftet ejere flere gange. Det var først ejet af familien Ahlefeldt, dernæst familien Augustenborg og seneste det danske kongehus.

Den meget anerkendte slotshave – som næsten er mere kendt end selve slottet – dækker hele 8.500 m2 og var oprindeligt anlagt i barokstil, inspireret af de populære franske slotshaver på det tidspunkt. Haven bar præg af stram symmetri, geometri og gentagelser af både linjer og af planter.

Med opførelsen af det nye slot omlagde man slotshaven til den nu ”nye” stil med den engelske romantiske landskabshave med snoede stier, store plæner i varierede former, en række skovpartier, søer (ikke bassiner) og vidtstrakte blomsterbede præget af stauder.

Download program til print

Den Kongelige Køkkenhave

Vi besøger også køkkenhaven, som forsyner kongefamilien, og hvor alle dine sanser vækkes med talrige velplejede spiselige urter, grøntsager og frugter. Dronning Ingrid, en passioneret haveentusiast, grundlagde haven, som er anlagt i overensstemmelse med datidens idealer for en slotshave, med urter plantet i nøje afmålte rækker, frugttræer dyrket som espalier, og det hele er omgivet af lavt, evigt grønt hegn. En sand inspirationskilde!

Geografisk Have i Kolding

Efter frokosten på Den Gamle Kro i Gråsten besøger vi Geografisk Have i Kolding, hvor vi går på opdagelse i planternes kulturhistorie.

Planteskolegartneren Axel Olsen etablerede for ca. 100 år siden en haveafdeling med planter fra nær og fjern – fra bl.a. Kina, Chile, Sydafrika, Canada og Australien. Med tiden voksede denne haveafdeling sig til en af landets største attraktioner for planteelskere, og i et velplejet parklandskab oplever vi de eksotiske træer, buske og blomster – ofte forsynet med fine plancher med oplysninger om planternes hjemsted, blomstring, farver, dufte og formering.

Godt mætte af blomster og kulturhistorie vender vi hjem til Aarhus først på aftenen.

Dagens program

  • 08.00: Afgang fra busholdepladsen, Valdemarsgade v/Musikhuset Aarhus, Todbjerg Busser
  • 10.30: Kaffe-/toilet-pause – kaffe kan købes eller medbringes selv
  • 11.00: Besøg i Gråsten Slotshave og Den Kongelige Køkkenhave
  • 14.00: Frokost på Den Gamle Kro i Gråsten
  • 15.00: Afgang fra Gråsten
  • 16.00: Besøg i Geografisk Have i Kolding med kaffe/sødt på Cafe Lykkefund i haven
  • 18.30: Afgang fra Kolding
  • 20.00: Hjemkomst Musikhuset Aarhus.

Praktiske informationer

Prisen er inkl. entré, guide, frokost, eftermiddagskaffe og lidt sødt samt bustransport.

Obs. Formiddagskaffe og drikkelse til frokosten er ikke inkluderet.